2010.11.21

Opnieuw onder de aandacht: Honderdveld

honderdveldDit programma van Jan Vos doet leerlingen de getallen van 1 tot 100 op het honderdveld situeren. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden: met of zonder hulpgetallen (1, 2, 3, ... & 10, 20, 30, ...), met of zonder hulp bij een fout (deze hulp bestaat er in dat het getal op de juiste plaats verschijnt) en met of zonder het verschijnen van een getal als je met de muis over een cel van het honderveld gaat. Deze instellingen kan je als leerkracht wijzigen via de toetsencombinatie <CTRL><G>. Iedere leerling moet bij het begin van de oefening zijn naam ingeven. Het programma maakt dan per leerling een tekstbestandje aan <NAAM.LLF> dat bijhoudt wat hij presteerde. Dit tekstbestandje kan je met een eenvoudige tekstverwerker zoals Notepad of Wordpad bekijken. De leerlingen krijgen feedback door het verschijnen van een kleurrijke tekening met de volgende tekst:

80 tot 100 %: Dit is Prima!
60 tot 70 %: Dat kan beter!
0 tot 50 %: Dat kan veel beter!

Ook het aantal op te lossen oefeningen kan via de toetsencombinatie <CTRL><G> ingesteld worden.

Let op: het programma wordt geleverd in een zipbestand. Als je dat uitpakt zal je drie mappen zien staan: <disk1>, <disk2> en <disk3>. Laat je het <setup.exe> bestand onmiddellijk werken vanuit de map <disk1>, dan krijg je een foutmelding. Om deze te vermijden moet je eerst alle bestanden uit de mappen <disk2> en <disk3> naar de map <disk1> kopiëren. Hierna lukt het perfect.

Opmerking: de pagina van Jan Vos waarop deze programma's te vinden waren, is blijkbaar van het Internet verwijderd. Ik plaatste het programma op mijn materialenbank (http://nieuwsbriefmaterialen.wikispaces.com/file/view/hon...), omdat ik het belangrijk vind dat dergelijke steengoede programma's beschikbaar blijven. Van zodra het weer beschikbaar zou zijn via een website van Jan Vos zelf, zal ik de link aanpassen. Indien hij dit zou vragen, zal ik het programma ook verwijderen om zijn rechten te vrijwaren.

12:30 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: rekenen, honderdveld, windows | |

De commentaren zijn gesloten.