2006.04.09

Galgje

Het spel Galgje is bij iedereen gekend: in maximum tien beurten moet je een woord weten te raden. Veel uitleg hoef ik dus niet te geven. In de versie van Toine van Broekhoven krijg je 5 minuten om zoveel moelijk woorden te raden. Je geeft je naam in en als je goed bent verschijnt deze in de lijst met topscores.

Wat dit spel echter bijzonder interessant maakt is dat je een keuze kan maken uit verschillende lijsten. Standaard zijn er twee woordlijsten en één lijst met spreekwoorden bijgeleverd. Je kan er ook echter zelf bijmaken. Met een eenvoudige tekstverwerker zoals die bij Windows is meegeleverd (Notepad of Wordpad) maak je een opmaakloze lijst aan: een woord per regel. Deze lijst sla je op met als extensie DTA: je krijgt dan een bestand van de vorm <LIJST.DTA>. Dit schept ruime mogelijkheden: van een lijst met methodegebonden kernwoorden tot geschiedkundige begrippen. Een nadeel: er ontbreken een aantal internationale lettertekens waardoor het bijvoorbeeld moeilijk is om met Franse woordenlijsten te werken.

Met de toetsencombinatie <CTRL><L> kom je in de leerkrachtenmodule. Met deze module kan je:

- De maximale speeltijd aan of uitzetten. Zet je de maximale speeltijd aan, dan kan je een speeltijd van 3 tot en met 20 minuten instellen.
- Bewegende onderdelen tonen op scherm of niet.
- Een woordenlijst vastzetten of de leerlingen laten kiezen uit verschillende lijsten.
- Knoppen op het scherm weergeven voor de internationale tekens of ze verbergen.
- Bestaande lijsten aanpassen: woorden al dan niet laten weergeven of nieuwe woorden toevoegen.
- Het wachtwoord van de leerkrachtenmodule veranderen.

12:02 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: taal, woordenschat, windows | |

Commentaren

galgje leuk gedaan, zet aan om voort te spelen.

Gepost door: herman | 2006.04.14

De commentaren zijn gesloten.