2006.06.19

Timez Attack Free - The Ultimate Multiplication Table Tutor

Je bent ontvoerd. Je wordt vastgehouden in de ondergrondse kerker van ene Ignoruntz. Je moet ontsnappen voor het te laat is, maar dat gaat niet zomaar. Je komt gesloten deuren tegen die je moet openen met een sleutel die je ergens vindt of van iemand krijgt. Heb je een sleutel, dan moet je  nog de juiste deur zien te vinden, de deur waarop er een vermenigvuldiging verschijnt als je er langs komt. Pas als je deze vermenigvuldiging juist hebt opgelost, gaat de deur open. Door die deur komt er een reus te voorschijn die je maar kan verslaan als je de vermenigvuldigingen die op zijn buik verschijnen correct hebt opgelost. Maak je een fout, dan krijg je een oplawaai van jewelste en een aantal extra oefeningen. Is de reus tenslotte uitgeschakeld, dan krijg je een nieuwe sleutel...

Tot zover de inleiding op de bespreking van dit prachtige spel. Alles draait rond de tafels van vermenigvuldiging van 1 tot 12. Dit is geen vergissing: ook de producten met 11 en 12 worden aangebracht. Het spel zit ingenieus in elkaar: per niveau wordt een nieuwe tafel geïntroduceerd. Per tafel begint men met één product dat dan telkens uitgebreid wordt met een tweede en een derde. Per reus die je tegenkomt achter een deur moet je drie oefeningen maken, tenzij je fout bent, dan wordt de fout herhaald (bij elke fout krijg je onmiddellijk feedback). Tussendoor zijn er een aantal herhalingssessies. Vooraleer de volgende tafel wordt aangebracht moet je een soort ingangsexamen doen. Misluk je, dan hang je er aan voor een extra oefensessie. Pas als je alle tafels hebt ingeoefend, heb je jezelf uit de kerker bevrijd.

Dit is het beste spel dat ik ooit onder ogen kreeg. Het is een echt videospel met een plot, geluiden en bewegende beelden. Je hebt daarenboven verschillende instellingsmogelijkheden zoals de schermresolutie, aan en uitzetten van geluid, veel of weinig effecten en dergelijke meer. Meer nog, het werkt zeer motiverend (verslavend).

Een belangrijke tip: het spel is gemaakt voor een querty-klavier. Dit betekent dat je op een azerty-klavier de z-toets moet gebruiken om de hoofdpersoon te laten wandelen en lopen... Het is een echt videospel, dus de grootte is navenant: ruim 43 megabyte.

Het spel heeft zoveel mogelijkheden dat het niet in een kort bericht volledig kan besproken worden. Ouder en/of leerkracht kunnen het best zelf eerst verkennen, en dat op zich is al heel leuk ;-) . En zeggen dat de betalende versie nog meer mogelijkheden heeft.

21:51 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: rekenen, tafels, windows, apple | |

De commentaren zijn gesloten.