2006.07.29

IJsjes

Met dit spelletje van Toine van Broekhoven oefen je zowel de oog-handcoördinatie als het gebruiken van de computermuis. Je moet de ijsjes wegklikken voor ze smelten in het vuur. Je kan dit niet in het wilde weg doen: je moet ze wegklikken in de juiste volgorde door op de knoppen met de corresponderende ijsjes te klikken. De ijsjes verschijnen zowel van boven naar onderen als omgekeerd. Naarmate je verder raakt in het spel wordt het moeilijker. Toine heeft in zijn spel zeven "rangen" ingebouwd. Per rang staan de ijsjes van bij het begin reeds dichter bij het vuur waardoor je minder tijd hebt.

Zoals in veel van de spelen van Toine geeft ook hier de toetsencombinatie <CTRL><L> toegang tot de leerkrachtenmodule. In deze module kan je een maximale speeltijd van 5 minuten aan of uitzetten, het wachtwoord voor deze module veranderen of de scorelijst beheren.

18:00 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: oog-hand coordinatie, muisvaardigheid, ict, windows | |

2006.07.20

Tafeldiploma

Deze website draait maar rond één ding: het automatiseren van de tafels van vermenigvuldiging.

In vijf stappen wordt de kennis van de maaltafels gecontroleerd met 20 oefeningen zonder tijdsdruk. Men is echter wel zeer streng: bij het maken van één fout mag je al niet meer verder naar een volgende stap, maar moet je eerst bewijzen dat je de oefeningen van de huidige stap toch foutloos onder de knie hebt. De stappen verlopen van makkelijk naar moeilijk en zijn als volgt ingedeeld:

Stap 1: x 1, x 2, x 5, x 10
Stap 2: x 3
- Stap 3: x 4, x 6
Stap 4: x 7, x 8, x 9
Stap 5: x 4, x 6, x 7, x 8, x 9

Heb je de vijfde stap ook foutloos doorlopen, dan mag je naar de zesde stap. Dit is een toets van 20 oefeningen (alle maaltafels door elkaar) die je foutloos moet zien te maken in één minuut. Lukt je dat, dan krijg je automatisch een echt tafeldiploma.

Bij elke stap worden de 20 oefeningen aangeboden onder de vorm van meerkeuzevragen. Je hoeft enkel maar het juiste antwoord aan te klikken. Binnen de vormgeving hiervan heeft men per antwoordalternatief een andere kleur gebruikt. Helaas zorgt dit ervoor dat bij sommige oefeningen het contrast tussen het zwarte cijfer en de achtergrondkleur te gering is, wat de leesbaarheid moeilijker maakt. Voor sommige leerlingen kan dat vertragend werken.

21:11 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: rekenen, tafels, internet | |