2006.08.07

Sombrero

In dit nieuwe spel van Toine van Broekhoven is het de bedoeling om de honingraat te vullen met getallen van 0 tot en met 9. Elk getal mag daarbij slechts éénmaal voorkomen. Aangezien er maar acht getallen moeten ingevuld worden, blijven er dus steeds twee ongebruikt. Je wordt een stukje gehlopen door de getallen die aan de rand van de honingraat staan: dit is telkens de som van de getallen die op dezelfde lijn ervan staan. Het is moeilijker dan het er uitziet, zeker omdat ook het getal 0 af en toe moet gebruikt worden. De speler moet zijn naam opgeven bij het begin van het spel, waardoor hij eventueel kan opgenomen worden in de lijst met topscores.

Het spel heeft ook een spiekfunctie: je krijgt dan wel geen punten, maar als je een getal op de juiste plaats zet, wordt het groen gekleurd. Staat het op de verkeerde plaats, dan wordt het rood gekleurd. Deze spiekfunctie staat echter wel toe dat men door logisch denken tot een goed resultaat komt: eens je het eerste getal gevonden hebt, volgt de plaatsing van de andere getallen een zekere wetmatigheid. Het is dan ook handig om met de spiekfunctie ergens aan de rand te beginnen, waar de som steeds het resultaat is van twee getallen.

Met de toetsencombinatie <CTRL><L> kom je in het beheersmenu. Hier kan je een vaste speeltijd van vijf minuten aan- of uitzetten, het wachtwoord veranderen, de mogelijkheid tot spieken aan- of uitzetten en de scorelijst beheren.

Een zeer uitdagend spel!

19:56 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: rekenen, logisch denken, windows | |

De commentaren zijn gesloten.