2006.08.28

Klonk: speelse spelling

Met dit programmaatje van Toine van Broekhoven kan je onbeperkt de spelling inoefenen. Het programma wordt standaard geleverd met de volgende spellinglessen:

- twee algemene lessen
- dd-d-dt-t-tt
- ei-ij
- i-ie-y-ei-ij-ï
- ss-s-z-c-sc-sh

Zo kan je meteen met dit programma aan de slag. De meerwaarde van dit programma ligt echter in het feit dat je zelf op een zeer eenvoudige manier nieuwe lessen kan aanmaken. Zo kan je op een eenvoudige manier het "ei-ij"- of het "au-ou"-verhaal uit Spelling in de lift laten inoefenen of de kernwoorden uit Veilig leren lezen. Met een beetje creativiteit kan je zelfs woordenlijsten maken met de specifieke termen uit anderen vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en biologie.

De woordenlijsten maak je aan met het programma Wordpad (standaard meegeleverd met Windows XP) of zijn voorganger Notepad. Hou gewoon rekening met de volgende voorwaarden:

- De eerste zin begint met @ en bevat de opdracht van de les (vb.: @Vul in: ei of ij). Deze opdracht verschijnt dan onder de letterknoppen.
- Na de opdrachtzin komen de zinnen of woorden waarmee je wil gaan werken: het stukje dat moet ingevuld worden plaats je tussen haakjes (vb.: De font(ei)n spoot limonade!).Per zin of woord gebruik je één regel. Er is geen limiet op het aantal.
-Je geeft het bestand een willekeurige naam, maar de extensie moet eindigen op ".LES" (vb.: SPELLIFT.LES). Anders wordt het niet herkend door het programma.
-Je slaat het bestand op met als type "tekstdocument - MS-DOS-indeling" in de directory C:tvbsofttaalklonklessen. Vanaf nu kan je deze lijst in het programma kiezen.
Ook nu is de leerkrachtenmodule toegankelijk via de toetsencombinatie <CTRL><L>. In deze module kan je een vaste speelbeperking van 5 minuten aan- of uitzetten, het wachtwoord veranderen of de scorelijst aanpassen.

Opnieuw een aanrader!

17:43 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: spelling, taal, windows | |

De commentaren zijn gesloten.