2006.09.22

Woordenschat leren met een virtuele kaartenbak

Met dit programma leer je de woordenschat van om het even welke taal. Waarom? Omdat je het programma om het even welke woordenlijst kunt aanleren.  Je kunt zelfs de lettertypes die gebruikt worden zodanig vervangen door andere dat ook de karakters die eigen zijn aan een specifieke taal correct worden weergegeven.

Het programma heeft vier hoofdfuncties:

Kaarten leren.

Kaarten bewerken.

Kaarten toevoegen.

Het bronbestand van de kaarten bekijken.

Je merkt het, alles draait rond steekkaarten. Van ieder woord wordt er een kaart gemaakt. Daarop staat steeds het vreemde woord, zijn Nederlandse vertaling en indien gewenst bij beiden commentaar. Je kan die kaarten in beide richtingen laten gebruiken door het programma: van Nederlands naar de vreemde taal en omgekeerd.

Wat dit programma boven veel andere doet uitsteken is de virtuele kaartenbak. Je kan de woordenlijst zo instellen dat de woorden verzameld worden in een kaartenbak met maximaal negen vakken.

In principe starten alle woorden in het onderste vak. Naarmate je ze kent, verhuizen ze naar een hoger vak. Dit betekent dan ook dat ze minder zullen aangeboden worden. Op die manier komt de aandacht al snel te liggen bij de (voor jou) moeilijke woorden. Je bepaalt hierbij zelf hoeveel keer je een woord juist moet hebben beantwoord voor het een vakje hoger komt te liggen (met een maximum van negen keer). Daarnaast bepaal je zelf hoe streng het programma is: bij een fout: komt het foute woord slechts één vakje lager of komt het weer in het onderste vakje.

Zoals je hierboven ziet heeft de leermodus ook een aantal heel interessante opties. De twee belangrijkste daarvan zijn voor mij:

- Hertypen toestaan na verkeerd antwoord: nadat je het huiste antwoord gezien hebt, moet je het hertypen tot het juist is.
- Schrijfgevoeligheid (kleine/hoofdletters): het programma maakt onderscheid tussen gewone letters en hoofdletters. Dit is een interessante functie om de spelling van Nederlandse woorden te oefenen, maar ook die van vreemde talen zoals het Duits, waar bepaalde woordsoorten met een hoofdletter moeten geschreven worden.

Je moet dit programma in het begin een beetje leren kennen, maar daarna is het een meer dan waardevol hulpmiddel.

Tip: Als je het programma van de website haalt, vergeet dan niet de insteekmodule mee te nemen die alle programma-onderdelen omzet in het Nederlands!

18:32 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: taal, woordenschat, vreemde talen, memoriseren, overhoren, windows | |

De commentaren zijn gesloten.