2006.12.27

Sportbroek

tvbsportbroekDit nieuwe spel van Toine van Broekhoven is zeer eenvoudig van opzet: je moet op elke sportbroek het juiste spelersnummer zetten. Je kunt dit doen op basis van het vorige nummer. Op elke sportbroek staat er een cirkeltje. Is dat helemaal blauw, dan moet je het getal er nog eens bijtellen. Is het half blauw, dan moet je eerst de helft nemen van dat getal en dat er bij optellen. Is het slechts voor een vierde blauw, dan tel je er een vierde van dat getal bij op. Elk spelersnummer dat je zo verkrijgt is het basisgetal voor de volgende opgave.

Door de toetsencombinatie [CTRL][L] te gebruiken kom je in het leerkrachtenmenu. Je kunt daar een vaste speeltijd van vijf minuten aan of uitzetten. Je kunt er eveneens het wachtwoord veranderen en de scorelijst van de spelers beheren. Zoals altijd moeten ze bij het begin van het spel hun naam ingeven. De beste resultaten komen in de scorelijst.

20:26 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: basisbewerkingen, delen, rekenen, windows | |

2006.12.16

Wie Waar

tvbwiewaar In dit spelletje van Toine van Broekhoven komt het er op aan de knikkers in de juiste volgorde de plaatsen. Daarvoor krijg je een achttal aanwijzingen. Deze maken gebruik van een aantal ruimtelijke begrippen (voor, na, tussen, verste, ...). Door logisch te redeneren kan je de knikkers op de juiste plaats in de rij zetten. Is je dat gelukt, dan krijg je een nieuwe opgave. De aanwijzingen kunnen in principe zelfstandig gelezen worden door iemand met een AVI-niveau 5 of hoger. Bij het begin van het spel geef je jouw naam in. Presteer je uitzonderlijk goed, dan verschijnt hij in de lijst met topscores.

De toetsencombinatie [CTRL][L] geeft toegang tot de leerkrachtenmodule. Daarmee kan je een onveranderlijke tijdsdruk van 5 minuten aan- of afzetten. Je kunt er ook het wachtwoord veranderen of de lijst van spelers beheren.

15:07 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: ruimtelijke orientatie, logisch denken, basisbegrippen, kleur, windows | |

2006.12.10

Geen Kin(d/t)erspel

ictnieuwsbrief

 

Geert Kint is ICT-coördinator van de scholengemeenschap Land van Rhode (Vrije basisscholen Gentbrugge, Melsen, Merelbeke en Schelderode). Een tijdje terug is hij gestart met een elektronische nieuwsbrief over ICT op school, in de klas en thuis. Hierin vind je geregeld tips en links over het gebruik van software en de mogelijkheden van het Internet. Interesse? Neem contact met hem op door op de bovenstaande afbeelding te klikken. Het zou zonde zijn van de energie die Geert er in stopt als zijn initiatief niet ruimer zou bekend worden.

16:59 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: ict, geert kint, nieuwsbrief | |

2006.12.02

Diploma Veilig Internet

VeiligInternet In Nederland kunnen leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 (het vierde, vijfde en zesde leerjaar) een "Diploma Veilig Internet" halen. Daarvoor moeten ze een heus online examen afleggen. Voorafgaand aan dit examen is er lespakket voorzien dat op school kan gebruikt worden. Dit lespakket bestaat uit een les- en een werkboek voor de leerling, een handleiding voor de leerkracht en een gedrukt diploma. Dit pakket is beschikbaar voor twee niveaus. Niveau 1 is bedoeld voor het vierde leerjaar, niveau 2 voor het vijfde en zesde. De inhoud voor de twee niveaus is hetzelfde. Het verschil zit in het gebruikte leesniveau enerzijds en de manier waarop de leerlingen aangesproken worden anderzijds.

Het lespakket bestaat uit 8 hoofdstukken die in ongeveer tien lesuren kunnen behandeld worden:

lespakket

Hoofdstuk 1: Ik surf veilig
- Hoe gericht opzoeken op het Internet?
- Is alles wat op het Internet staat waar?
Hoofdstuk 2: Wat is e-mail?
- Wat is leuke e-mail?
- Wat komt er nog meer in mijn postbus terecht?
- Waarom heb ik een goed wachtwoord nodig?
Hoofdstuk 3: Wie ben jij op internet?
- Wat zijn privégegevens?
- Hoe ga ik met mijn privégegevens om?
- Hoe doen andere mensen zich soms voor op het Internet?
Hoofdstuk 4: Blijf lekker buiten
- Wat zijn virussen en spyware?
- Wat kan ik tegen virussen en spyware doen?
Hoofdstuk 5: Gewoon doen of niet?
- Waarom staat er op website reclame?
- Wat gebeurt er als je op reclame klikt?
- Moet ik altijd ja antwoorden als er iets gevraagd wordt?
Hoofdstuk 6: Digitaal pesten
- Wat is digitaal pesten?
- Wat kan ik tegen digitaal pesten doen?
- Wat doe ik als ik digitaal gepest word?
Hoofdstuk 7: Lang, langer, langst!
- Wat is RSI?
- Hoe voorkom ik RSI?
Hoofdstuk 8: Internet is cool
- Wat mag wel en niet als het om internetten gaat?
- Wat mag er thuis en op school?

Het volledige pakket kan je gratis van de website halen. Je moet je daarvoor eerst registreren (ook gratis). Je krijgt dan een e-mail met een verwijzing naar de pagina waarop de verschillende bestanden staan.

Op dezelfde website vind je afzonderlijke rubrieken met aangepaste informatie voor leerlingen, ouders en leerkrachten. In de werkschriftjes krijgen de leerlingen de opdracht een internet-speurtocht te maken. Een aantal van deze speurtochten vind je eveneens op de website.

17:24 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: ict, veilig surfen, internet | |