2007.01.20

Seesar

tvbseesarJulius Caesar verstuurde zijn berichten gecodeerd. Hij gebruikte hiervoor twee keer het alfabet. Naargelang de cijfercode die hij meestuurde wist de ontvanger op welke manier hij deze twee alfabetten onder elkaar moest zetten om het bericht te kunnen lezen. Op dit verhaal is het spel van Toine van Broekhoven gebaseerd.

Bij dit spel krijg je een onleesbaar woord en de cijfercode. Door de cijfercode in te stellen worden de twee alfabetten op de juiste manier onder elkaar gezet. Door de letters te vervangen wordt het woord leesbaar.

Je kunt gebruik maken van de woorden die bij het spel in verschillende "lessen" worden meegeleverd. Andere woordenlijsten kun je zelf zeer eenvoudig maken. Open WordPad en tik de gekozen woorden, één per regel, onder elkaar. Sla de lijst op. Let er op dat de extensie van het bestand "LES" is. Je naam moet er dus zo uit zien: [lijst.les]. Methodegebonden woordenlijsten, lijsten rond een bepaald vak of thema, alles is mogelijk. Een leuk alternatief als je kinderen bepaalde woordbeelden wilt laten inoefenen.

Via de intussen klassieke toetsencombinatie <CTRL><L> kom je in de leerkrachtenmodule. Hier kan je verschillende dingen instellen:

- een speellimiet van vijf minuten aan- of uitzetten
- het wachtwoord van de leerkrachtenmodule wijzigen.
- andere lesbestanden kiezen
- de scorelijst beheren

Elke leerling die speelt kan zijn naam ingeven. Bij een goed resultaat komt zijn naam in de lijst met topscores.

17:50 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: woordenschat, logisch denken, windows | |

De commentaren zijn gesloten.