2007.06.30

De tegenwoordige tijd van de Franse werkwoorden

yanilonelleMet dit programmaatje oefen je de vervoeging in de tegenwoordige tijd van de Franse werkwoorden. Er zijn zes oefenvormen:

- Vraag en antwoord.
- Meerkeuzevragen. Dit is niet zo makkelijk, want soms zijn er verschillende juiste antwoorden.
- Juist of fout. Het programma doet een voorstel. Je moet enkel aanduiden of het voorgestelde juist is of niet.
- Alle werkwoorden door elkaar. Het programma stelt een vraag en jij kiest uit de lijst met alle vormen de juiste.
- Galgje. Het gekende spel, maar er is nergens een galg te zien...
- Alle letters door elkaar. Je krijgt een bepaalde persoon te zien waarvan de letters door elkaar staan. Jij moet het werkwoord juist opschrijven.

Per opgave krijg je 20 seconden om te antwoorden. Daarna wordt jouw antwoord als fout gerekend. Elke oefensessie bestaat uit 20 opgaven. Daarenboven kan je nog kiezen hoe de vragen gesteld worden. Je kan ervoor kiezen dat het programma de uitgang geeft en jij de juiste vorm aanduidt, maar je kan ook een bepaalde persoon krijgen waarbij jij dan de juiste uitgang moet zoeken. 

Het programma geeft bij elke fout een kort woordje uitleg. Zo leer je voor alle soorten werkwoorden hoe ze in de tegenwoordige tijd moeten vervoegd worden.

De volgende werkwoorden komen aan bod:

- de werkwoorden op -ir met als eerste persoon meervoud -issons
- de werkwoorden zoals chanter
- de werkwoorden zoals manger
- de werkwoorden zoals jeter en appeler
- de werkwoorden zoals plier
- de werkwoorden zoals venir
- de werkwoorden zoals pouvoir
- de werkwoorden zoals voir

In het instellingemenu kan je deze verschillende werkwoordsoorten aan- of afvinken. Zo is het mogelijk op een soort afzonderlijk of op verschillende soorten tegelijk te oefenen.

21:47 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: frans, vreemde talen, windows | |

2007.06.20

Letters + Tetris = Letris

ogenletris 1Dit spel werd gemaakt door hetzelfde bureau als het vorige. Het is de bedoeling om, per niveau, de woorden te maken die in het rechter deel van het scherm aangeboden worden.

De letters verschijnen één per één en de speler moet ze met behulp van de pijltjestoetsen (links, rechts en omlaag) op de juiste plaats brengen. De woorden mogen van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar onder en van onder naar boven gemaakt worden. De woorden diagnonaal maken is ook toegestaan. Wanneer men alle woorden van een niveau heeft gemaakt mag men over naar het volgende niveau. Je verliest als de blokken de bovenrand van het kader bereiken.

ogenletris 2Af en toe verschijnt er een blauw blokje met een dubbele pijl op. Deze ruimt een lijn op in de richting die de pijl aangeeft. Dit kan handig zijn, maar soms ook heel storend. De opbouw van een woord kan er door vernietigd worden.

20:25 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: taal, lezen, internet | |

2007.06.15

Visueel én auditief geheugenspel

ogenmemoryMet dit geheugenspel kunnen jonge kinderen hun visuele en/of auditieve geheugen oefenen. Het werd, samen met nog andere spellen, gemaakt door een professioneel Nederlands bureau dat spellen ontwikkeld voor bedrijven die hun waren willen aanprijzen, Ludatic.

Het bord kan aangepast worden volgens de mogelijkheden van de kinderen: de minimale grote bestaat uit een bord van zes memokaarten (3 paren), de maximale grote bestaat uit een bord van 36 memomkaarten (18 paren). Daartussen kan men kiezen voor alle andere mogelijke combinaties. Wanneer men op een plaatje van een dier klikt, hoort men zijn geluid.

Na het starten van het spel krijgt de leerling het bord met de paren 5 tellen te zien. Daarna worden de kaarten omgedraaid en moet hij de koppels zoeken. Wanneer het geluid in ingeschakeld, kan de leerling dit ook gebruiken als geheugensteun. Het spel is over als alle koppels gevonden zijn. De speeltijd wordt geregistreerd. Wie goed presteert komt in de lijst met hoge scores terecht.

20:45 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: geheugen, visueel geheugen, auditief geheugen, internet | |

2007.06.09

Vervoeging van de Franse werkwoorden

verb conjugationToevallig gevonden maar daarom niet minder interessant! De pagina Verb Conjugation wordt door de Universiteit van Chicago ter beschikking gesteld aan het publiek. Op deze pagina kan je de vervoeging van een willekeurig Frans werkwoord opvragen in zes verschillende tijden: présent, passé simple, futur, conditionnel, imparfait en subjonctif. Om toe te voegen aan jouw lijstje met online naslagwerken.

22:15 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: frans, vreemde talen, internet | |