2010.01.24

Post - Hoeveel zit er op de brief

post - hoeveel zit er op de briefDit programmaatje om de tafels van vermenigvuldiging te oefenen vond ik op Rekenweb, een website van het Nederlandse Freudenthal Instituut.

je kunt er voor kiezen om de tafels van 2 tot en met 9 afzonderlijk of door elkaar te oefenen. Per oefensessie moet je 15 oefeningen oplossen. Elke oefening wordt gevisualiseerd met een briefomslag met daarop postzegels van een bepaalde waarde. Voor wie het allemaal nog zo vlot niet kan, voorziet het programma twee reddingslijnen:

  • Bij sommige oefeningen verschijnt er op de knop [Hulpsom] - je raadt het - een hulpsom die kan gebruikt worden als basis om de hoofdsom uit te rekenen (bijvoorbeeld: bij de oefening 7 x 6 = verschijnt de hulpsom 6 x 6 = op de hulpknop);
  • Bij moeilijke oefeningen kun je ook gebruik maken van de knop [Draai om] om ze naar een gemakkelijker oefening om te zetten (bijvoorbeeld bij de oefening 3 x 8 = wordt deze door de druk op de knop [Draai om] omgezet naar 8 x 3 =). Wat hierbij echter jammer is, is dat de visuele voorstelling wel verandert (bijvoorbeeld een brief met 3 postzegels van 8 wordt een brief met 8 postzegels van 3) maar de schriftelijke notatie niet (bijvoorbeeld: 5 x 7 = wordt niet 7 x 5 =). Zeker voor de zwakkere leerlingen zou dit een extra ondersteuning zijn.

Je kunt enkel naar een volgende oefening als je de vorige correct hebt opgelost. Aan het einde van een oefensessie zie je hoeveel oefeningen je juist had en hoeveel oefeningen fout.

17:25 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: rekenen, internet, basisbewerkingen, vermenigvuldigen, tafels, automatisering | |

De commentaren zijn gesloten.