2011.01.30

Rekenblok

rekenblokToine van Broekhoven maakt nu ook programma's die je rechtstreeks op het Internet kunt spelen. Dit heeft als voordeel dat je niet meer gebonden bent aan één bepaald besturingssysteem. Een van deze programma's is Rekenblok.

Met Rekenblok kun je de maal- en de deeltafels tot en met 20 oefenen. Het startscherm laat toe om om het even welke combinatie van maal- en/of deeltafels te kiezen. Je kunt daarenboven bepalen of de factor waarmee je een getal vermenigvuldigt niet groter mag zijn dan 10 of mag oplopen tot 20.

Eens zover, kun je aan de slag. Er is geen tijdsdruk en geen opgavenlimiet. Je oefent net zo lang en op net zoveel als je zelf wil. Rekenblok toont in een handig venstertje hoeveel oefeningen je juist of fout hebt opgelost. Weet je het antwoord niet, dan kun je de spiekknop gebruiken. Je krijgt dan een overzicht van de desbetreffende tafel waarin je op zoek kunt gaan naar de gevraagde som. Door nog eens op de spiekknop te drukken kom je terug in het spel. Heel positief is dat bij het vermenigvuldigen ook oefening zijn waarbij een getal moet vermenigvuldigd worden met 0. De programma's die hierin voorzien zijn niet zo talrijk.

15:30 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: automatisering, basisbewerkingen, delen, internet, rekenen, tafels, vermenigvuldigen | |

2011.01.23

Actie (verloren) Onschuld

actie (verloren) onschuldAction Innocence was een niet-gouvernementele organisatie die zich als doel stelde om kinderen te beschermen tegen de gevaren van het surfen op het Internet. Deze organisatie werd in 1999 opgericht in Zwitserland en werkte ook in Frankrijk, Monaco en België. We bespraken deze organisatie eerder op deze website. Sinds maart 2010 heeft de Belgische afdeling van deze organisatie haar werking stopgezet.

Voor alle vragen betreffend preventies voor kinderen of conferenties voor ouders wordt je nu doorverwezen naar www.sensoa.be. Indien je nog vragen hebt over Action Innocence zelf, dan kun je terecht bij de kantoren van Zwitserland en Frankrijk.

14:56 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: internet, veilig surfen | |

2011.01.16

Getallijn

getallijnGetallijn is een programma van de Nederlandse Toine van Broekhoven. Hiermee kunnen leerlingen oefenen op het plaatsen van getallen op de getallenlijn tot 100. Dit kan op zeven verschillende manieren:

Op de getallenlijn tot en met 10, met een markering per sprong van 1.
Op de getallenlijn tot en met 20, met een hoofdmarkering per sprong van 1 en een tussenmarkering per sprong van 0,5.
Op de getallenlijn tot en met 50, met een hoofdmarkering per sprong van 10 en een tussenmarkering per sprong van 1.
Op een stuk van de getallenlijn tussen twee willekeurige tientallen met een hoofdmarkering per sprong van 1 en een tussenmarkering per sprong van 0,5.
Op de getallenlijn tot en met 100 met een hoofdmarkering per sprong van 10 en een tussenmarkering per sprong van 1.
Op de getallenlijn tot en met 50 met een hoofdmarkering per sprong van 5 en een tussenmarkering per sprong van 1.
Op de getallenlijn tot en met 100 met een hoofdmarkering per sprong van 10 en een tussenmarkering per sprong van 1.

Ik heb twee bemerkingen hierbij. Ten eerste zijn de tussenmarkeringen per sprong van 0,5 volgens mij te moeilijk op het niveau van het eerste en tweede leerjaar (dit zorgt dit enkel voor verwarring). Ten tweede meen ik uit de uitleg op het scherm te begrijpen dat de zevende oefenvorm ook bedoeld was om met een hoofdmarkering per sprong van 5 te werken.

De leerling krijgt per foute oefening wel hulp door het plaatsen van de getallen bij de hoofdmarkeringen, waarna hij zichzelf kan verbeteren.

Iedere leerling kan vijf minuten oefenen, waarna er aangegeven wordt hoeveel oefeningen hij correct heeft opgelost. Doordat iedere leerling zijn naam moet ingeven in het programma, kan er een lijst van "topscoorders" worden bijgehouden.

Met de toetsencombinatie <CTRL><L> kom je in de leerkrachtenmodule. Daar kan je:

- de maximale speeltijd van 3 tot en met 10 minuten instellen.
- het wachtwoord van de leerkrachtenmodule wijzigen.

17:35 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: getallenlijn, rekenen, windows | |